AtlantikWall.dk

Genveje
Kort med forsvarsenheder
Alle bunkermodeller
 Hjem    Nyheder    2. verdenskrig    AtlantikWall    Regelbau    Galleri    Video    Links    Ordliste    Om    S�g    Facebook

Generelt om 2. verdenskrig i Danmark

 Generelt | 5 sorte år
Hjem -> 2. verdenskrig

Besættelsen

Büffel L487
Tidligt d. 9 april 1940 kom denne lap papir, ligesom tusinder af andre magen til, dryssende ned fra himlen - eller rettere ned fra de tyske flyvemaskiner der overfløj Danmark. Klik på billedet for at se en større udgave.
Tyskland angreb Polen 1. september 1939. Til gengæld erklærede England og Frankrig krig mod Tyskland. Dette blev startskudet til 2. verdenskrig.
Danmark havde ligesom Norge, indgået en ikke-angrebspagt med Tyskland og var derfor ikke i fare for at blive angrebet - i hvert fald ikke i begyndelsen af krigen. Begge lande ønskede at forblive neutrale.

Af flere grunde var Norge vigtig for Tyskland. Et af dem var den Svenske jernmalm, den var afgørende for den tyske krigsindustri. En anden var at Storadmiralen Raeder ønskede at etablere ubådsbaser i Norge for den vej at kunne invadere England.
Hitler satte derfor gang i Operation Weserübung. Operationen startede 9 april - læs mere om besættelsen af Danmark her.

Danmark var strategisk set ikke vigtig for Tyskland, bortset fra at Danmark kunne benyttes som springbræt for operationer mod Norge og sikring af forsyningslinjerne til styrker i Norge.

Invasionen af Danmark var et brud på den ikke-angrebsaftale, som Danmark havde indgået med Tyskland mindre end ét år tidligere. Oprindeligt gik planen ud på at presse Danmark, til at godtage, at tyske land-, sø- og luftstridskræfter kunne benytte dansk territorium, men efter en ændring af planerne krævede Hitler, at både Norge og Danmark skulle invaderes.

Den danske regering indstillede modstanden mod det tyske angreb efter kun 2 timers kamp, af frygt for at tyskerne skulle bombe København. På grund af kommunikationsvanskeligheder fortsatte enkelte danske enheder dog med at kæmpe endnu et stykke tid, men efter yderligere to timer var alle kamphandlingerne indstillet.

Besættelsessårene

I årene herefter levede man med rationeringsmærker, mørklægningasgardiner, jødeforfølgelser, kødløse dage overgreb osv. Jeg vil ikke komme nærmere ind på dette i 1. omgang da dette ikke er hovedemnet dor sitet her. Om der kommer mere senere skal jeg ikke afvise...

Danmark atter frit.

Officielt var det d. 5. maj 1945 at Danmark var frit. Herefter begyndte udrensningen af værnemagere mv. Denne dag blev en af de blodigste i 2. verdenskrig - i hvert fald i Danmark. Da flere tyske styrker ikke ville overgive sig.

© AtlantikWall.dk
05/04-2020